wtorek, 12 lutego 2013

Wino wytrawne

Uwielbiam wina, a w szczególności wytrawne. Zawiera o wiele mniej cukru niż słodkie czy półsłodkie. Lepsze jest wino wytrawne czerwone od wytrawnego białego gdyż zawarte w nim substancje – polifenole – działają przeciwmiażdżycowo. Ponadto redukują ilość wolnych rodników, przyczyniających się do przyspieszenia procesów starzenia się skóry. W winie wytrawnym można znaleźć również resweratrol, który wykazuje właściwości przeciwnowotworowe. Tajemnicą sukcesu jest antyoksydacyjny charakter tej substancji.
Nie ulega zatem wątpliwości, że wino wytrawne jest winem, które najbardziej sprzyja zdrowiu i szczupłej sylwetce. Trzeba jednak pamiętać, by zachować umiar. Bowiem nadmiar wypijanych lampek w ciągu dnia, może mieć poważne konsekwencje zdrowotne. Nie należy zapominać, że wino to alkohol, który spożywany w dużych ilościach sprzyja alkoholizmowi i niszczy wątrobę.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz